PërjälänlänHïdüpkü

TENTANG AKU $ MEREKA
悲しいことしないでください!, 確かに、神は私たちとは
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

Sabtu, 30 April 2011

Ziarah Ahlu Bait Rasulullah Saw dan Auliya disekitar kaherah 1

Dengan Nama Allah...Segala puji dan puja untuknya. Selawat dan salam keatas junjungan besar, nabi Muhammad Saw, serta keluarga dan sahabatnya, dan bagi umat yang meneruskan perjuangannya.
1) Sayyidina Hussin bin ‘Ali Karomallahuwajhah, merupakan cucu kesayangan Rosulullah Sallallahu’alaihiwasallam, Maqam dan masjid Sayyidina Hussin Radhiallahuanhu terletak di sebuah tempat yang bernama Darrosah, Kaherah dan juga berseberangan dengan masjid Al-Azhar Assyarif. Maqam beliau tidak putus daripada pengunjung yang datang untuk menziarahi maqam beliau, terutamanya mahasiswa AlAzhar Assyarif dan rakyat tempatan.

Pasar Husein terletak di sebelah Masjid AlImam Hussein

Maqam AlImam Hussein..Madad ya imam

Perasmian masjid di dinding masjid


2)Sayyidah Zainab binti Imam Ali Radiallahuanhuma, Bondanya Sayyidah Nisa’ Al ‘Alamin (Ketua sekalian wanita di dunia) Sayyidah Fatimah Azzahra’. Dilahirkan pada tahun kelima hijrah iaitu dua tahun selepas kelahiran Al-Imam Sayyidina Hasan dan setahun selepas Sayyidina Husin Radhiallahuanhum.


Biadota Ringkas Sayyidah Zainab AtToharah

Maqam beliau


Disekitar Maqam tersebut terdapat juga maqam. 
  • Sayyidi Al- ‘Itris: Belia merupakan saudara kepada wali qutub Maulana Sayyidi Syeikh Ibrahim AdDusuqi yang merupakan keturunan dari Sayyidi ‘Ali Al-Redha bin Musa Al-Kazim bin Ja’far Assodiq radiallahuanhum ajma’in.
  • Sayyidi Al’Idrus: Beliau adalah seorang ulama’ dari Yaman berketurunan Sayyidina Husin bin Sayyidina ‘Ali sepupu rasulullah saw.

3)Imam Sultan Hanafi Radhiallahuanhu, merupakan Khalifah kepada Imam Abu Hassan AsSyazili dan menantunya Sayyidi ‘Umar Ar-Rukn
Pangkat sultan pada beliau kerana, rakyat mesir mengikut setiap arahannya seperti mengikut arahan sultan. Disekitar maqam tersebut (di dalam masjid) terdapat sebuah perigi yang digali oleh beliau sendiri yang dipanggil Shibih Zamzam (seperti air Zamzam). Dikatakan (kisah Mashhur) pada asalnya sebelum menjadi shibih zamzam, beliau telah mencampakkan air zamzam yang telah dibawa pulang oleh anak muridnya dari Kota Makkah Mukarramah. Dan dikatakan airnya tidak pernah kering. Wallahua’lam.


Biodata Syeikh Hanafi.

Telaga beliau dinamakan sebagai shibih Zamzam
4)Al Imam Sayyidina Zaid ‘Ali bin Zainal ‘Abidin, beliau adalah Sayyidi Zaid bin Sayyidina Al Imam ‘Ali bin Zainal ‘Abidin bin Sayyidina Imam Al Hussin bin ‘Ali  radhiallahuanhum. Dikatakan hanya kepala beliau iaitu Sayyidina Zaid bin ’Ali Zainal ‘Abidin. Wallahua’lam.

5) Sayyidah Nafisah binti Al Imam Hasan Al Anwar bin Zaid Al Ablaj bin Sayyidina Hasan bin Sayyidina ‘Ali bin Abi Talib, suami kepada Sayyidatina Fatimah AzZahra’ anakanda Rosulullah Saw. Sayyidah Nafisah ini digelar Nafisah Alkubra. Juga dikenali sebagai ‘’Ummul ‘Ulum’’ kerana ketinggian ilmunya. Dikatakan kisah seorang kanak yang cacat, pada suatu hari ibubapa kepada kanak2 tersebut meninggalkan kanak2 itu bersama beliau, asyik kanak2 tersebut bermain2 ditempat berwudu’ Sayyidina Nafisah, tiba2 kanak2 tersebut sembuh dari penyakitnya dengan izin Allah. Ini mungkin juga dapat kita gariskan sebagai  salah karamahnya beliau. Di Masjid yang terdapatnya makam beliau ini juga, tidak putus daripada orang menunaikan solat jenazah kerana kebanyakan ahli keluarga simati akan menyembahyangkan jenazah keluarga mereka di Masjid Sayyidina Nafisah radhiallahuanha.


Tempat beliau berkhalwah (ibadat) yg terletak agak jauh dari maqam beliau.

Masjid dan maqam beliau


Wallahu a'lam. Nantikan sambungannya..BiIzNillah..

Azhar Hamid Almarbawi
Sindbad, Cyber Bey, Gharbiah City.


Update terbaru Followers saya.

Aku sedang berusaha untuk mengejar syurga akhirat,bagiku dunia ini adalah tempat mempersiapkan segala sesuatu untuk meraih syurga akhirat;aku yakin bahawa syurga akhirat tidak akan pernah dapat aku raih kecuali aku boleh menikmati syurga dunia terlebih dahulu.Maka rumah dan keluargaku adalah syurga dunia paling indah buatku. Tempat belajar syurga dunia harianku. Tetangga, masyarakat,dan bangsa adalah syurga duniaku yang lebih luas.Ke manapun dan sampai bila-bila pun syurgaku selalu bersamaku...in sya Allah.
©2008
خديم طلبة العلم الشريف