PërjälänlänHïdüpkü

TENTANG AKU $ MEREKA
悲しいことしないでください!, 確かに、神は私たちとは
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

Ahad, 1 Januari 2012

Penawar Hati / Hadis 10 / MAJORITI AHLI SYURGA DAN NERAKA

Dengan Nama Allah.
Alhamdulillah, Selawat dan salam keats baginda sayyidina Muhammad saw, keluarganya serta sahabatnya.

MAJORITI AHLI SYURGA DAN NERAKA


Mafhumnya (hadis).

Daripada ibnu Abbas dan Imran bin Hushain radhiallahuanhum, daripada Nabi Sallahualaihiwasallam Sabdanya: Aku melihat kedalam syurga, maka aku melihat didalamnya kebanyakan penghuninya adalah kalangan orang2 Faqir (miskin). dan aku melihat kedalam neraka maka aku melihat didalamanya kebanyakan penghuninya adalah daripada golongan perempuan.

au kama qal.
Hadis riwayat Bukhari dan Muslim

Keterangan.

 Di dalam isra mi'raj telah diperlihatkan kepada nabi Muhammad saw banyak perkara2 yang ghaib, termasuk diantaranya keadaan di syurga dan neraka. Maka apabila nabi SaW masuk kedalam syurga, beliau melihat disitu kebanyakan daripada penghuninya daripada ahli Faqir, ini kerana keadaan semasa mereka didunia dahulu banyak berpeluang untuk melakukan amal ibadat, lainlah halnya dengan orang yang kaya yang sibuk dengan menghimpun kekayaan dunia dan sibuk menjaga harta yang diperolehi, mereka menghabiskan masa dengan mengejar dunia yang diangan angankan, sehingga mereka dikejutkan oleh kematian sebelum berkesempatan berbuat amal ibadat. Maka, mereka akan menyesal disaat yang tidak berguna lagi penyesalan.

Dan apabila Nabi SAW melawat kedalam neraka pula, maka beliau  melihat kebanyakan ahlinya daripada wanita. Ini disebabkan ramai orang perempuan yang tidak menunaikan hak suami. Mereka tidak berterima kasih diatas pemberian suami dan tidak menjaga diri disaat suami tiada ada dirumah. dan tidak menutup aurat dihadapan yang bukan mahram dan ramai pula yang memakai pelbagai2 solekan, hiasan, wangi wangian ketika keluar dari rumah sedangkan bila bersama suaminya dia memakai pakaian yang buruk dan badan berbau busuk, inilah diantara sebab2 yang menyebabkan ramai perempuan yang masuk kedalam neraka.
Oleh itu, marilah sama2 kita memelihara diri kita dan keluarga kita dari api neraka. dan semoga kita digolongkan bersama ahli syurga yang kekal abadi didalamnya. In Sya Allah.


>>Selamat tahun baru 2012.
>>Pastikan hari ini lebih baik dari semalam dan esok lebih baik dari hari ini.

CyberBey

Update terbaru Followers saya.

Aku sedang berusaha untuk mengejar syurga akhirat,bagiku dunia ini adalah tempat mempersiapkan segala sesuatu untuk meraih syurga akhirat;aku yakin bahawa syurga akhirat tidak akan pernah dapat aku raih kecuali aku boleh menikmati syurga dunia terlebih dahulu.Maka rumah dan keluargaku adalah syurga dunia paling indah buatku. Tempat belajar syurga dunia harianku. Tetangga, masyarakat,dan bangsa adalah syurga duniaku yang lebih luas.Ke manapun dan sampai bila-bila pun syurgaku selalu bersamaku...in sya Allah.
©2008
خديم طلبة العلم الشريف