PërjälänlänHïdüpkü

TENTANG AKU $ MEREKA
悲しいことしないでください!, 確かに、神は私たちとは
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

Isnin, 18 Oktober 2010

Urusan Kedutaan Malaysia

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasihani Lagi Penyayang.


Alhamdulillah. Segala puji dan puja hanya layak buat sang pencipta. Syukur yang tidak terhingga kerana pada hari yang penuh keberkahan ini juga kita diberikan nikmat yang paling bernilai di langit dan di bumi iaitu nikmat iman dan islam yang mana diberikan daripada nenek moyang kita sehingga kepada kita pada hari ini, bersyukur juga diatas kurniaan kesihatan dan kebahagiaan yang tidak terkira banyaknya. Selawat dan salam ke atas junjungan besar kita Sayyidina Muhammad SAW serta ahli keluarganya, dan para sahabatnya yang beliau sayangi dan para pendakwah dan pengikut agama Allah yang tidak putus2 berjuang sehingga hari qiamat.Pada awal pagi tadi selepas solat subuh,saya terus mandi kerana telah berjanji dengan Saudara Mashkur untuk ke pejabat kedutaan Malaysia Qaherah yang terletak di Dewan Malaysia Abbasiah Qaherah yang mana juga berhampiran dengan Maahad Bu'us alAzhar. Tepat jam 6.25 pagi saya keluar dari rumah saudara firdaus dan terus ke Asrama Darul Aman 3 kerana ingin telah berjanji untuk ke DMAK bersama saudara Mashkur. Kami pergi menaiki bas 24 jim dan sampai lebih kurang jam 7.15 pagi. Agak lama kami menunggu pejabat untuk dibuka, orang yang datang untuk membuat urusan semakin ramai. Tunggu punya tunggu, selepas 3 jam kemudian baru pejabat bagi urusan terjemah buka kerana ust Husni mempunyai masalah yang perlu diselesaikan. Beliau datang dengan senyuman manis sambil memberi salam dan memohon maaf di atas kesulitan yang berlaku.


Sahabat ikhwah dan akhawat memenuhi kawasan pejabat lebih 50 orang. Setelah lama menunggu kami diberi borang untuk rujukan kedutaan Malaysia. Setelah selesai, kami menyerahkan borang kepada ust Husni bersama keputusan kuliah dan salinan passort. Nampak gayanya, urusan tidak dapat diselesaikan pada hari ini, kami terus pulang dengan menaiki bas 926.


Saya terus pulang ke rumah saudara Firdaus, manakala saudara Mashkur ke Asrama Darul Aman. Azan zohor telah berkumandang, rasanya sudah tiba waktu untuk berehat kerana dari semalam tidak tidur. Setelah solat jamak ta'khir bersama zohor, kini menunggu pula azan maghrib.


Setelah solat magrib di masjid bawah rumah, saya bercadang untuk ke hayyu asyir (district 10) untuk bertemu dengan ust Wahab yang bakal pulang pada malam esok disamping menjadi pengiring Syeikhuna, Dr.Jamal Farouk ke Malaysia.


Selepas lebih setengah jam berjumpa dan mengucapkan selamat dengan ust Wahab saya bersiap sedia mengatur langkah untuk pulang ke rumah kediaman di Tonto kerana ingin menambah tarikh visa yang bakal mati pada 25 oktober akan datang. Dan bercadang untuk ke Qaherah semula pada hujung minggu ini kerana hendak mengambil terjemahan di DMAK disamping bertemu dan mengucapkan selamat buat kali terakhir di sini dengan ust Man sirya dan ust Zahran Syarif yang bakal pulang pada minggu hadapan.


D0AKAN PERJALANAN SAYA SELAMAT DAN DIMUDAHKAN SEGALA URUSAN.


Saya akhiri kalam saya di dalam perjalanan ke Tonto ini dengan taufiq dan hidayah Allah.


0leh:
penuntut ilmu assyarif,
Mohd Azhar Hamid
Kuliah undang2.Lokasi sekarang:
Gharbiah city, Egyp.

Selamat Menghadapi Peperiksaan.
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيم
Alhamdulillah, segala puji hanya bagi Allah. Selawat dan salam keatas junjungan besar Nabi Muhammad dan keluarganya dan sahabatnya dan pengikutnya.

Buat adik Naim yang dirindui dan sahabat2  perjuangannya, diharapkan tenang untung menghadapi peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia yang akan berlangsung pada esok hari...

>Banyakkan berdoa dan solat hajat sebelum ke dewan peperiksaan.
>Pertingkatkan taqarrub kepada yang esa dan mengadulah kepadanya.
>Mohon doa dan restu ayah dan ibu dan rakan2.
>Mulakan setiap awal jawapan dengan bismillah.
>Allah Yusahhil Alaikum.
>Semoga Najah.
>Bittaufiq.

Saya sentiasa mendoakan kalian. in sya Allah.


Oleh : 
Alfaqir Ilallah, yang mengharapkan keampunan dari tuhannya
Mohd Azhar Hamid Almarbawi Alqadhi
Kuliah Syariah Wal Qonun, Universiti AlAzhar Tonto

Lokasi sekarang: 
Cyber Bay, Gharbiah city.

Update terbaru Followers saya.

Aku sedang berusaha untuk mengejar syurga akhirat,bagiku dunia ini adalah tempat mempersiapkan segala sesuatu untuk meraih syurga akhirat;aku yakin bahawa syurga akhirat tidak akan pernah dapat aku raih kecuali aku boleh menikmati syurga dunia terlebih dahulu.Maka rumah dan keluargaku adalah syurga dunia paling indah buatku. Tempat belajar syurga dunia harianku. Tetangga, masyarakat,dan bangsa adalah syurga duniaku yang lebih luas.Ke manapun dan sampai bila-bila pun syurgaku selalu bersamaku...in sya Allah.
©2008
خديم طلبة العلم الشريف