PërjälänlänHïdüpkü

TENTANG AKU $ MEREKA
悲しいことしないでください!, 確かに、神は私たちとは
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

Khamis, 18 Mac 2010

Takziah dan Tahniah

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah, Segala puji hanya layak bagi Allah kerana dengan limpah dan kurnianya memberikan kita pelbagai nikmatnya samaada kita menyedari atau tidak nikmat yang dianugerahkan kepada kita, selawat dan salam keatas junjungan besar khatamul anbiya' nabi  kita Muhammad S.A.W. Sepertimana aku pernah mendapat info dari sahabatku ketika belajar di sekolah dadulu, dia memberitahu aku, Tok Guru Haji Salleh pernah memberitahu ketika didalam kuliahnya agar kita selalu berselawat keatas nabi sekurang-kurangnya sehari sepuluh kali agar kita dipermudahkan untuk mendapat syafaat daripada nabi junjungan kita disamping melakukan amalan-amalan sunnah. sama-samalah kita berselawat keatas beliau.


Pada 10 mac lepas, seluruh pelusuk negara islam telah digembar-gemburkan dengan kehilangan seorang ulama besar iaitu Allahyarham Syeikh Ahmad Tontowi 82 tahun, di Riyard Republic Arab Saudi kerana serangan jantung, beliau dikebumikan di tanah perkuburan Baqi'. Sama-sama kita doakan syeikh semoga rohnya bersama para anbiya' disana dan sama-sama kita doakan agar kita mendapat penggantinya suatu hari nanti. Takziah buat keluarga syeikh.


Pada minggu ini pula aku mendapat berita dari khidmat pesanan ringkas SMS daripada adik bongsuku setelah pihak kementerian pelajaran Malaysia mengeluarkan keputusan  SPM dan STAM. Didalam khidmat pesanan ringkas yang dihantarnya ''hari ni result SPM keluar, aku dapat 5A'' huh..sejuk hati aku bila mendapat berita itu. Alangkah gembiranya bonda jika beliau masih ada bersama pada tika itu. Aku membalas mesejnya semula denan mengucapkan tahniah dan mengesyorkan agar dia meneruskan pelajarannya di tigkatan enam dan tidak memilih untuk masuk ke Universiti dahulu pada tika ini kerana aku tidak mahu salah seorang dari ahli keluargaku beransur hilang dari arus ilmu agama yang telah diacu oleh abah dan bonda dengan menghantar kami ke sekolah agama.

Ingin juga aku berpesan kepadanya agar dia tidak besar diri dengan keputusan yang diperolehinya kerana dikhuatiri Allah akan menarik semula nikmat-nikmat yang diberikan kepada kita, apa yang aku mahukan agar kita terus bersyukur dan tetap tawaddu' kepada Allah bak pepatah orang-orang tua selalu berkata '' jadilah seperti padi semakin tua semakin menunduk, tidak seperti lalang semakin tua semakin menegak''. Teruskan usahamu didalam peperiksaan STAM yang akan tiba tidak lama lagi, tunutlah ilmu selagimana termampu kerana ilmu yang kita ada sekarang sangatlah sedikit dan tidak mampu untuk membentuk rakan-rakan dan masyarakat walaupun untuk digunakan pada kehidupan kita sendiri pada suatu hari nanti, disamping itu sentiasalah mendoakan kesejahteraan ibubapa, keluarga dan guru-guru yang pernah mengajarmu. Tahniah sekali lagi aku ucapkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Update terbaru Followers saya.

Aku sedang berusaha untuk mengejar syurga akhirat,bagiku dunia ini adalah tempat mempersiapkan segala sesuatu untuk meraih syurga akhirat;aku yakin bahawa syurga akhirat tidak akan pernah dapat aku raih kecuali aku boleh menikmati syurga dunia terlebih dahulu.Maka rumah dan keluargaku adalah syurga dunia paling indah buatku. Tempat belajar syurga dunia harianku. Tetangga, masyarakat,dan bangsa adalah syurga duniaku yang lebih luas.Ke manapun dan sampai bila-bila pun syurgaku selalu bersamaku...in sya Allah.
©2008
خديم طلبة العلم الشريف