PërjälänlänHïdüpkü

TENTANG AKU $ MEREKA
悲しいことしないでください!, 確かに、神は私たちとは
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

Jumaat, 27 Mei 2011

Ziarah Ahlu Bait Rasulullah Saw dan Auliya disekitar kaherah 2

Dengan nama Allah yang maha penyayang lagi maha pengasihani.

Alhamdulillah, selawat dan salam keatas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, serta keluarganya, sahabatnya dan pengikutnya yang benar.

amma ba3d.,

''Sesungguhnya golongan yang takut pada Allah itu ialah ulama''

6. Sayyidina Muhammad AlAnwar, iaitu bapa saudara kepada sayyidah Nafisah binti Hasan AlAnwar Radhiallahuanhum.

7. Sayyidah Sukainah binti Al Imam Hussin radhiallahuanhuma. Dilahirkan pada tahun 48 hijriyyah dan anak kepada Sayyidina Hussin bin ‘Ali karomallahuwajhah.

8. AlImam Waqi’ radhiallahuanhu. Sepertimana yang kita maklum, AlImam Waqi’ merupakan guru kesayangan AlImamuna Imam Syafie Radhiallahuanhu (Abu Abdullah bin Muahmmad bin Idris AsSyafie) ketika beliau di Mesir, dan kepada guru beliau inilah beliau mengadu ketikamana ingatan beliau mudah terlupa sepertimana yang kita selalu dengar melalui syairnya. binti Sayyidina ‘Ali ArRedha bin Musa AlKazim bin Jaa’far bin Sodiq radhiaallahuanhum.

  • Bersebelahan maqam beliau terdapat maqam Sayyidah ‘Atiqah binti Zaid bin ‘Amru  bin Nafil AlQurshi. Isteri kepada AlImam Muhammad bin Sayyidina Abu Bakar Assiddiq (maqam AlImam Muhammad terletak disebuah perkampungan dalaman di Daerah Mansoura)

Maqam Sayidatina Ruqayyah r.a

9. Maqam Sayyidi  ‘Ali Alja’fari iaitu nasab keturunan daripada Ja’far Attoyyar bin Abi Talib.
Juga dikatakan terdapat beberapa keturunan Rosulullah.
Maqam seorang pemaisuri  bernama Shajaratul Dur.

10. Ashab wa Sadah  Almalikiyyah. Ramai ulama’ dalam Mazhab Maliki dan anak murid AlImam Malik Radhiallahuanhu dimaqamkan di sini. Antara mereka ialah Sayyidi Abdul Rahman AlQasim  dan anak2 beliau . Sayyidina  Ashhab  bin Abdul Aziz (120 – 204 Hijriyyah) AlImam Ashbagh bin AlFarg bin Sa’id dan bekas Maasyaikhul Azhar asSyarif iaitu Syeikh Abdul Majid Salim dan serta beberapa ramai lagi yang berkhidmat untuk islam dan umat seluruhnya radhiallahuanhum ajma’in.


Antara maqam ashab Malikiyyah


wallahu a3lam.
Nantikan sambungannya, in sya Allah

jumaat- sindbad, cyber Bey, Gharbiah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Update terbaru Followers saya.

Aku sedang berusaha untuk mengejar syurga akhirat,bagiku dunia ini adalah tempat mempersiapkan segala sesuatu untuk meraih syurga akhirat;aku yakin bahawa syurga akhirat tidak akan pernah dapat aku raih kecuali aku boleh menikmati syurga dunia terlebih dahulu.Maka rumah dan keluargaku adalah syurga dunia paling indah buatku. Tempat belajar syurga dunia harianku. Tetangga, masyarakat,dan bangsa adalah syurga duniaku yang lebih luas.Ke manapun dan sampai bila-bila pun syurgaku selalu bersamaku...in sya Allah.
©2008
خديم طلبة العلم الشريف