PërjälänlänHïdüpkü

TENTANG AKU $ MEREKA
悲しいことしないでください!, 確かに、神は私たちとは
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

Rabu, 14 Julai 2010

Perjalanan Hidupku/ Daurah bersama syeikh Ibrahim Alkittani

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيم

Alhamdulilah, wassolatuwassalam a'la sayyidina mustofa habibina Muhammad s.aw. wa a'la alihi wasohbihi ajma'in wa man tabi'ahum biihsani ila yaumiddin

Amma ba'd

Malam semalam sempat juga aku mengikuti kelas daurah bersama syeikhuna syeikh Ibrahim Alkittani selepas pulang dari menghantar saudara Hanif Kadir dan sahabat serumahnya saudara Syukri di lapangan terbang lama Cairo.

Syeikh Ibrahim merupakan seorang yang sangat disegani oleh masyarak arab dan mahasiswa di sini kerana dengan kewarakannya  dalam ilmu dan ibadahnya. Beliau juga merupakan ahli bait Rasulullah s.a.w yang berada di bumi Iskandariah atau dikenali juga dengan Alexandria.

Syeikh Ibrahim Alkittani juga merupakan salah seorang ahli hadis yang diiktiraf dunia, di Mesir beliau seorang  sahaja yang diiktiraf dunia. Dengan kezuhudan dan kewarkannya ramai para syeikhul AlAzhar Assyarif menjadi anak murid beliau.

Semasa daurah di Rumah Kedah Hayyu Sabe'ik beliau membaca 100 hadis buat pendahuluan kitab Mukhtasor Hadis yang disusun oleh imam Albukhari.

Semoga segala perkataan yang disebut oleh beliau, dapat aku fahami dan ingat sehingga akhir hayat In Sya Allah. disamping itu juga, agar aku dapat mengikuti daurah beliau buat kali akan datang.


        
Syeikhuna Syeikh Ibrahim Alkittani

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Update terbaru Followers saya.

Aku sedang berusaha untuk mengejar syurga akhirat,bagiku dunia ini adalah tempat mempersiapkan segala sesuatu untuk meraih syurga akhirat;aku yakin bahawa syurga akhirat tidak akan pernah dapat aku raih kecuali aku boleh menikmati syurga dunia terlebih dahulu.Maka rumah dan keluargaku adalah syurga dunia paling indah buatku. Tempat belajar syurga dunia harianku. Tetangga, masyarakat,dan bangsa adalah syurga duniaku yang lebih luas.Ke manapun dan sampai bila-bila pun syurgaku selalu bersamaku...in sya Allah.
©2008
خديم طلبة العلم الشريف